Mont Blanc - Vuoristokiipeilymatka 23.6.-1.7.2023

Mont Blanc - viikot


KOHDEOPAS: Pette Halme

Varaukset ja kyselyt: Elämys Ski & Active puh. 09-2510 2025 tai myynti@elamysski.com

 

Elämys Ski & Active järjestää jälleen kesällä 2023 kaksi opastettua viikkoa, joiden tavoitteena on kaikkien osanottajien pääsy Euroopan korkeimman vuoren, Ranskan ja Italian rajalla sijaitsevan Mont Blancin, huipulle. Kullekin viikolle otamme neljä asiakasta. Nousu Euroopan katolle ei edellytä aikaisempaa kiipeilykokemusta. Perusreitti, jota käytämme, on suurimmalta osaltaan helppoa kävelyä ja kiipeilyä.


Jos olet suunnitellut lähteä Mont Blancille ensi kesänä niin kannattaa huomioida että päätös lähdöstä pitää tehdä jo syksyllä. Jos päätät vasta talvella tai keväällä (tammikuu - toukokuu) että lähdet niin silloin on yleensä liian myöhäistä koska vuoristomajoista ei saa enää paikkoja. 

 
Mont Blanc -viikot kaudella 2023: 
23.06.2023 – 01.07.2023 / hinta 2490 EUR/hlö
01.07.2023 – 09.07.2023 / hinta 2490 EUR/hlö / LOPPUUNMYYTY


MATKAKUVAUS

Vaikka reitti teknisesti ottaen onkin helppo, emme suosittele vuoren valloituksen yrittämistä ilman opasta, ellei hallitse mm. köysitekniikoita, railopelastusta, aklimatisoitumista, sään ennustamista vuoristossa ja lumivyöryjä. Tälläkin reitillä on vaarana mm. tietyissä paikoissa tippuvat kivet, railot, sään nopea muuttuminen ja lumivyöryt. Monissa paikoissa horjahtaminen ja kaatuminen voi myös olla kohtalokasta - joka vuosi perusreitilläkin tapahtuu muutamia vakavia onnettomuuksia.

Oppaan kanssa kiivettäessä huipun saavuttaminen onnistuu varmemmin. Opas on ollut samalla vuorella jo lukuisia kertoja aikaisemmin ja tuntee olosuhteet, osaa rytmittää nousun oikein ja lyhyesti sanottuna vastaa kaikesta, jolloin asiakkaina voitte keskittää kaikki voimanne huipun saavuttamiseen ja noususta nauttimiseen.

Asumme Verbierin kylässä Sveitsissä ja siirrymme Chamonixiin vain itse Mont Blancin nousua varten. Näkemyksemme mukaan Verbier on parempi tukikohta, sillä siellä asumme yli 1500 metrin korkeudessa ja näin ollen jo pelkkä oleskelu ja asuminen edesauttaa ohueen ilmaan tottumista. Chamonixin kyläkorkeus on noin 1000 metriä ja tutkimukset ovat osoittaneet, että aklimatisoituminen alkaa vastaa noin 1000 metrin korkeudessa. Kesällä asuminen Verbierissä on edullisempaa kuin Chamonixissa ja kesän korkeasesongin (heinä- ja elokuu) aikana Chamonix on usein myös tuskaisen ruuhkainen, kun taas Verbierissä on mielestämme sopivan paljon väkeä.

 
MATKAPAKETIN SISÄLTÖ


Hintaan sisältyy:
Majoituksen (5 yötä) 2-4 hengen huoneistossa, kahden hengen makuuhuoneissa. Yksin matkustavat jakavat kahden hengen huoneen jonkun toisen kanssa tai 250 euron lisämaksusta saavat oman huoneen. Liinavaatteet ja loppusiivouksen.

Kenttäkuljetukset Geneven kentältä Verbieriin ja takaisin kentälle mukavasti ja nopeasti henkilöautoilla tai pikkubussilla. Hyväksytyn vuoristo-oppaan (UIAGM) opastuksen viidelle päivälle. Matkalla on kolmena päivänä mukana lisäksi toinen vuoristo-opas. Neljää asiakasta kohti on yksi opas ensimmäisen kahden päivän ajan ja kolmena viimeisenä päivänä Mont Blancilla on kaksi opasta neljälle asiakkaalle.

Majoituksen vuoristomajoissa (3 yötä) puolihoidolla (aamiainen ja illallinen. Juomat eivät sisälly hintaan) sekä Mont Blancin nousulla että aklimatisoitumisnousulla. Kaikki hissimaksut sekä Mont Blancin nousulla että aklimatisoitumisnousulla. Kaikki kuljetukset henkilöautolla Verbieristä Gressoney:hin ja takaisin (aklimatisoitumisnousu) sekä Verbierin ja Chamonixin välillä Mont Blancin nousua varten. Hissiliput Verbierissä.

Neuvot, ohjeet ja kartat siihen mitä voi ja kannattaa tehdä Verbierissä ensimmäisenä päivänä, kun opas ei ole mukana (ensimmäinen koko päivä Verbierissä, lauantai / sunnuntai).


Hintaan ei sisälly:

Lentoja (meidän kautta voitte varata lennot Geneveen)
Ruokia Verbierissä olon aikana
Välineiden (jääraudat, kengät, valjaat jne.) vuokria
Juomia vuoristomajoissa
Lounaita kiipeilypäivinä
Oppaiden palkkoja ja vuoristomajaöitä mahdollisilta lisäpäiviltä

Hinnat ovat voimassa, kun ryhmässä on 4 lähtijää. Muissa tapauksissa varaamme oikeuden hinnan muutoksiin.

Varausmaksu 500 EUR/hlö, loppumaksu laskutetaan n. 2,5 kk ennen lähtöä. Hinnat on laskettu 4 henkilön mukaan ja kurssilla 1 euro = 1 chf. Matkan toteutuminen on sidottu viikolle osallistuvan henkilömäärän mukaan ja varausmaksun suorittaneiden kanssa sovitaan mahdollisista hintamuutoksista, jos kustannukset nousevat pienemmän osallistujamäärän takia.

 

MATKAOHJELMA


1. Päivä: Lento Geneveen ja kuljetus kentältä Verbieriin. Majoittuminen.


2. Päivä: Kevyt vaelluspäivä Verbierin kylän lähimaastoissa. Kyseisenä päivänä opasta ei tarvita, koska tarkoituksena on vain totutella ohuempaan ilmaan kävelemällä n. 2000-3000 metrin korkeudessa. Toki tarjoamme käyttöön kartat, kerromme missä kannattaa kävellä ja missä menee kauniita reittejä.


3. Päivä: Aamulla ajamme Gressoney:n kylään Italiassa, (tämä on yksi vaihtoehto, lopullisen aklimatisoitumisnousun päätämme myöhemmin kelien mukaan), n. 130 kilometrin päähän Verbieristä. Nousemme hisseillä ylös 3300 metrin korkeuteen ja kävelemme Mantova-majalle. Iltapäivällä lähdemme jäätikölle kävelemään, harjoittelemaan köysistössä kulkemista, jääraudoilla kävelyä, erilaisia pelastustekniikoita ja kaikkia perustaitoja, joita tarvitsemme seuraavan päivän nousulla ja Mont Blancilla. Gressoneyn kylä sijaitsee aivan monien kuuluisien vuorien alapuolella. Kylän yläpuolella kohoaa monia yli 4000-metrisiä vuoria, kuten Vincent Pyramide, Lyskamm, Monte Rosa ja Matterhorn.

 
4. Päivä: Heräämme aamulla n. klo 07.00 ja aamiaisen jälkeen lähdemme kiipeämään kohti Vincent Pyramide-vuoren huippua. Tämä vuori on eräs helpoimpia “nelitonnisia” mutta kuitenkin mahtavan kaunis vuori, joka tarjoaa uskomattomat maisemat. Olemme valinneet tämän vuoren aklimatisoitumisnousua varten (vaikka se onkin pienen ajomatkan päässä Verbieristä) sen takia, että näin pystymme nukkumaan varsin korkealla (3500 metrissä) ja vuoren huippu, jolle kiipeämme on teknisesti helppo ja kuitenkin niin korkea, että se auttaa erittäin hyvin ohueen ilmaan tottumisessa.


Tämän lisäksi jäätiköllä kulkeminen on syytä opetella ennen kuin lähdetään kiipeämään ja täällä pääsemme helposti ja pienellä vaivalla opettelemaan näitä taitoja.


Ja vielä ehkä tärkein syy: Mantova-maja on viihtyisä ja siellä saa hyvää ruokaa eikä se koskaan ole liian täynnä. Tämä on erittäin tärkeä asia valmistauduttaessa Mont Blancille. Chamonixin laaksossa ovat kaikki vuoristomajat kesäisin erittäin täynnä ja ruuhka on joskus aivan sietämätöntä. Vuorten rauhasta nauttimisen voi siellä todellakin unohtaa. Nousun jälkeen palaamme iltapäivällä Verbieriin.


5. Päivä: Välipäivä, jonka aikana on tarkoitus palautua aklimatisoitumisnousun rasituksista sekä valmistautua hyvin tulevaa Mont Blancin nousua varten syömällä ja juomalla hyvin ja runsaasti. Aklimatisoitumista auttaa lisäksi jälleen vaeltelu tai pyöräily ylhäällä Verbierin upeissa maisemissa.

 
6. Päivä: Lähdemme aamulla Verbieristä kohti Chamonixia ja Les Houches – kylän kabiinihissiä, jolla nousemme ylös n. 2000 metriin ja sieltä jatkamme junalla ylös Nid Aigle – pääteasemalle n. 2400 metriin. Sieltä kävelemme ylös Tete Rousse – majalle n. 3170 metrin korkeuteen, jossa yövymme.

7. Päivä: Syömme aamiaisen majalla n. klo 05, jonka jälkeen lähdemme matkaan aamuauringon ensi säteiden valaistessa tietämme. Tämä on paras ja turvallisin aika ylittää surullisen kuuluisa Grand Couloir-kuru, jossa joskus tippuu paljon kiviä ja sattuu onnettomuuksia. Aikaisin aamulla kuru on vielä jäässä, joten kiviä ei yleensä tipu, toisaalta yöllä ei ole näkyvyyttä, joten silloin ei ole myöskään niin hyvä liikkua. Nousemme n. 2-3 tuntia Gouter-majalle jossa pidämme kunnon tauon ja jätämme osan tavaroistamme. Jatkamme matkaa huipulle, jonne normaaleissa olosuhteissa saavumme n. klo 13-15. Palaamme alas Gouter-majalle, syömme illallisen ja menemme nukkumaan.


8. Päivä: Heräämme n. klo 07, syömme aamiaisen ja lähdemme laskeutumaan alas junalle. Tämä kestää yleensä n. 4-5 tuntia. Palaamme Verbieriin väsyneinä mutta onnellisina Mont Blanc-huiputtajina! Tämä päivä on myös toinen mahdollinen huiputuspäivä, jos jostain syystä (esim. huono sää) emme ole pystyneet nousemaan huipulle jo edellisenä päivänä.


9. Päivä: Kuljetus Geneven lentokentälle ja paluulento.

 

HUOMIOON OTETTAVIA ASIOITA

Hintoihin sisältyy 4 opasta kahdelle Mont Blancin nousupäivälle. Jos ryhmän koko jää pienemmäksi niin oppaiden määrä voi vaihtua. Mont Blancilla yksi opas ei kuitenkaan koskaan saa ottaa enempää kuin 2 asiakasta kerrallaan.


Yksin voi lähteä, mutta suosittelemme matkalle lähtemistä ainakin yhden kaverin kanssa. Parasta on, jos ryhmässä on parillinen lukumäärä. Silloin voitte kiivetä Blancille kaverin kanssa samassa köysistössä.


Hintoihin ei sisälly mitään varusteiden vuokria. Erikoisvarusteet mitä tarvitsette sekä aklimatisoitumisnousulla että Blancin nousulla ovat: jääraudat kenkiin, hakku, valjaat, otsalamppu ja kypärä. Näiden vuokraaminen neljäksi – viideksi päiväksi maksaa n. 40-60 euroa. Otsalamppu kannattaa melkein ostaa, se maksaa n. 35-50 euroa ja on erittäin näppärä monissa eri tilanteissa.


Monilla suomalaisilla on omat vaelluskengät, mutta täytyy muistaa, että tavalliset Suomen metsiköihin ja tuntureille sopivat vaelluskengät eivät sovellu vuoristokiipeilyyn. Kengissä täytyy olla erittäin jäykkä pohja, pohja ei saisi taipua juuri ollenkaan. Toinen tärkeä tekijä on kenkien lämpimyys ja vedenpitävyys. Ylhäällä vuorten huipulla voi olla erittäin kylmä (taannoin syyskuun ensimmäisellä viikolla oli n. 15 astetta pakkasta ja kova tuuli). Mont Blancin nousun ensimmäisenä päivänä kengät usein kastuvat ja jos vesi menee kenkään sisään, niin huippupäivänä yöllä märät kengät ovat taatusti jääkylmät ja koko nousu voi kaatua paleltuviin varpaisiin. Vuoristokiipeilykenkiä (muovisia) vuokrataan Chamonixissa, joten sopivien ja lämpimien kenkien löytäminen ei ole ongelma.
Vaatetuksen perusteet: Huipuilla voi olla erittäin kylmä ja kova tuuli myös kesällä. Joten, ehkä tärkein vaate on kunnollinen tuulta ja vettä pitävä kuoriasu (esim. Goretex), jossa ei ole paksua vuorta. Toppaukset kastuvat ja niitä on vaikea saada kuivaksi ja sitten ne eivät enää lämmitä.


Huppu on usein tuulisella säällä tärkeä. Kuoriasun alle kuuluu fleecekankainen tai joku muu vastaava välikerros ja niiden alle keinokuituinen tai villainen alusasu. Käsineiden tulee olla lämpimät ja tuulta ja vettä pitävät. Mukaan tarvitaan kahdet käsineet, kevyemmät ensimmäistä päivää varten ja kunnollisen lämpimät huippupäivää varten, sekä hyviä ja lämpimiä keinokuituisia sukkia. On hyvä pitää mielessä, että puuvillaiset vaatteet eivät kuulu vuorille! Päähineiksi sopii perinteinen kunnon pipo (villaa tai fleeceä) ja toinen kevyempi päähine aurinkoa vasten suojaamaan.


Muita varusteita: Kunnolliset aurinkolasit, aurinkorasvaa voimakkaalla suojakertoimella, säärystimet tai lumisuojat (eivät pakolliset, mutta ovat hyvä olla olemassa varsinkin jos käytätte leveälahkeisia lasketteluhousuja, joihin jäärautojen piikit tarttuvat helposti), huulirasva, kamera.


Lopuksi tärkeä asia: Mont Blancin perusreitti on teknisesti helpohko, joten tärkeimmät ja tavallisimmat syyt nousujen epäonnistumiseen ovat:

-Huono sää

-Riittämätön aklimatisoituminen (kokemuksesta tiedämme, että laatimamme ohjelma on riittävä nousun onnistumiseen noin 90% ihmisistä)

-Kiipeilijän huono kunto. Tämä on ainoa asia, johon voi itse vaikuttaa. Tekninen helppous ei tarkoita, että huipulle mentäisiin huonokuntoisena, joten ei muuta kuin treenaamaan!

Huom! Jos vertailette eri opastoimistojen järjestämiä Mont Blanc -paketteja, kannattaa ottaa huomioon, että Elämys Ski & Active kiipeää Mont Blancille käyttäen kahden yöpymisen taktiikkaa, eli olemme Mont Blancilla kaksi yötä. Ensin yhden yön Tete Rousse -majalla ja sen jälkeen toisen yön Gouter -majassa, yleensä alas tullessa. Tämä tekee noususta kalliimman, tarvitaan kaksi majayötä ja kolme opaspäivää, mutta toisaalta tämä on ehdottomasti turvallisin, miellyttävin ja paras tapa nousta Mont Blancille.

 
Erityismatkaehdot:

Hinnat on laskettu 4 henkilön mukaan ja kurssilla 1 euro = 1 chf. Matkan toteutuminen on sidottu viikolle osallistuvan henkilömäärän mukaan ja varausmaksun suorittaneiden kanssa sovitaan mahdollisista hintamuutoksista, jos kustannukset nousevat pienemmän osallistujamäärän takia.

 

Varaukset ja kyselyt: Elämys Ski & Active puh. 09-2510 2025 tai myynti@elamysski.com